krpan 3

TEORETIČNA ZNANJA ZA KRPANOV ŠPORTNI PROGRAM 5. RAZRED

ŠKODLJIVOST KAJENJA

Tobak vsako leto ubije skoraj šest milijonov ljudi po vsem svetu, v Sloveniji zaradi njega umre 3.600 ljudi. Zaradi tobaka v svetu na približno vsakih šest sekund umre ena oseba. Kaj povzroča huda obolenja, invalidnost in smrt. V cigaretnem dimu so ugotovili več kot 3.000 kemičnih sestavin. Vse so škodljive.

Največ je:
- Katrana
- Nikotina
- Ogljikovega monoksida


 
1. KATRAN

Katran je lepljiva rjavo smolasta snov, ki jo vidimo na filtru pokajene cigarete. V njem je več različnih snovi, od tega jih vsaj 7 povzroča raka. Kako deluje katran? Katran prehaja v sapnice (pljuča). V sapnicah se kisik izmenjuje s porabljenim nekoristnim zrakom. Dlačice, ki so v sapnicah potiskajo umazane delce proti ustom. Katran zlepi te dlačice (kasneje te dlačice odmrejo), zato se zmanjša pretok kisika in s tem povezana telesna zmogljivost. Vse to povzroča kašljanje (bronhitis), ki je hudo pljučno obolenje, pri katerem že najmanjši napor (zavezovanje čevljev, hoja po stopnicah, ...) povzroča pomanjkanje kisika (težko dihanje). Katran povzroča poleg bronhitisa še: raka pljuč, ustne votline, požiralnika in prebavnih organov.

 ČE POKADIMO 10 CIGARET NA DAN PREIDE V NAŠA PLJUČA POL SKODELICE KATRANA NA LETO. V 10-IH LETIH 1kg.

 

2.NIKOTIN

Nikotin je mamilo, ki povzroča zasvojenost (zaradi njega težko opustimo kajenje). Nikotin oži žile. Ker se zmanjša pretok krvi, pride do mišic manj kisika. To si lahko razložimo na primeru parne lokomotive. Če kurjač zmanjša gorivo in dotok zraka lokomotiva ne more delovati s polno paro.

 želite vedeti več...

3. OGLJIKOV MONOKSID (CO)

Ogljikov monoksid je plin, ki nastaja pri tlenju tobaka . V telo prehaja s plinom, ki ga kadilec vdihne. Če preide v telo velika količina tega plina človek takoj umre (požar, izpušni plini...).

Ogljikov monoksid povzroča:

- zoženje žil
- CO se 200* lažje veže na rdeče krvničke, kot kisik
- CO pomaga pri nabiranju maščobnih oblog in kalcija na notranji strani ožilja
- CO zvišuje krvni tlak, povzroča možgansko kap, infarkt, trombozo (kri zastaja v nogah - noge pomodrijo - amputacija)

 
PASIVNO KAJENJE

Nekadilci v družbi kadilcev vdihujejo dim, ki povzroča vse bolezni kadilcev.

DOMAČA NALOGA: starše in prijatelje seznani z vsebino.

želite vedeti več...


OGREVANJE PRED VADBO IN TEKMO

Vozniki ogrejejo svoje avtomobile pred vožnjo, ker je za dobro delovanje stroja potrebna ustrezna delovna temperatura. Enako velja tudi za človeka. Zjutraj, ko vstanemo smo slabe volje, čez čas, ko se razgibamo in malo ogrejemo, smo boljše volje in delo nam gre lažje od rok. Včasih si pri nenadnih gibih ali dvigovanju težjih bremen poškodujemo mišice ali vezi. Zato je nujno, da organizem postopno ogrejemo. S tem izboljšamo delovanje in preprečimo poškodbe. To seveda ne pomeni, da se ogrevamo samo takrat, ko je zunaj mrzlo.

Ogrevanje z vadbo (video)... ſelite vedeti več... ...in še več...

Kaj se dogaja pri ogrevanju?

Z lahkotnim tekom, hitrejšo hojo, gimnastičnimi vajami (za moč in gibljivost) se poveča število srčnih utripov in se prenese več hranljivih snovi do mišic. To izboljša učinkovitost celega telesa. Zaradi povišane temperature telesa, se zmanjšuje trenje med mišičnimi vlakni (tudi vezi in ovojnice). Avto vedno prestavljamo počasi. 1.prestava, nato 2. .... Enako velja za naše telo. Ogrevanje mora biti še posebno temeljito pred tekmovanjem, ko želimo biti kar najučinkovitejši. Ogrevanje končamo le nekaj minut pred tekmo, da se ne ohladimo. Če to ni mogoče, smo v času do tekme tudi toplo oblečeni.


NEKAJ DODATNIH PODROBNOSTI

NIKOTIN

– živčni strup

AKUTNA ZASTRUPITEV

– bruhanje, glavobol, vrtoglavica, bledilo, tremor rok, izkašljevanje sluzastega izmečka, splošna oslabelost organizma. Lahko pa se pojavijo tudi motnje v delovanju srca.

KRONIČNA ZASTRUPITEV

– bolezenske spremembe na krvnih žilah in srcu, povečano izločanje želodčne kisline, čir, nespečnost, sterilnost, zmanjšana ostrina vida, razdražljivost. Razgradi se predvsem v jetrih.

OGLJIKOV MONOKSID 

- fibrozne zadebelitve sten venčnih arterij, zožuje se premer srčnega ožilja, zmanjša se dovod kisika srčni mišici. Pri hudih kadilcih je lahko kar 15% hemoglobina zasedenega s CO – to povzroča ANGINO PECTORIS.

SRČNI INFARKT

- nastopi kadar se katera od zoženih venčnih žil srca zamaši. Več kot 20 pokajenih cigaret na dan, poveča možnost SI za 6*.

KRONIČNI BRONHITIS

- skoraj obvezen spremljevalec kadilcev – najprej jutranje izkašljevanje, dihalne poti so vse težje prehodne, zadihani že pri navadni hoji, pride do kroničnega pomanjkanja kisika v krvi.

PLJUČNI RAK

- 90% vsega pljučnega raka se pojavi pri kadilcih. Če kadilec preneha kaditi, upada možnost raka.

ZAAPNENJE ŽIL

– po 40 letu nekateri kadilci opazijo bolečine v mečih pri hitrejši hoji. Bolečine se sčasoma stopnjujejo, če bolnik ne preneha s kajenjem. Poapnenje se stopnjuje do stanja, ko se nekatere žile dovodnice zaprejo, zato je potrebno prizadeto nogo odrezati.

 

DOKUMENT

SPLETNA OBLIKA

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..