Delavnica – maslo
V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane oz. TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, smo se odločili, da učencem predstavimo proizvodnjo masla in ga z njimi tudi naredimo. Tako smo dne 14. 11. z učenci 1. c razreda iz sladke smetane delali maslo, pokazali smo jim vmesne stopnje stepene smetane, na koncu so poizkusili tudi pinjenec, ki se izloča pri proizvodnji masla. Večina jih je prvič videla, kako se dela maslo in poizkusila pinjenec.
Naslednji dan smo maslo delali tudi s 4. a razredom, kjer so učenci sami zavihali rokave in proizvedli maslo. Tudi tu jih večina sploh ni vedela, da se maslo proizvaja iz sladke smetane in da ko se smetana stepe do konca, dobimo pinjenec in maslo.
Večini učencev je bil pinjenec všeč, maslo, ki so ga proizvedli, so pa pojedli pri TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU 17. 11. 2023.
Org. šolske prehrane